Ha nem találtad meg a választ kérdésedre, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot a ‘Kapcsolat’ menüpont alatt található elérhetőségek valamelyikén!

 

Babaúszás elkezdése, hosszabb kihagyás utáni teendők

 

K: Egy ismerősöm azt mondta, ha 6 hónapos koráig nem hozom, akkor fölösleges elkezdeni? Tényleg késő már ilyenkor?

V: A 6 hónapos csecsemőnek kiválóan működik a búvárreflexe. Az első alkalommal az oktató felméri a baba állapotát, és hogy lehet-e meríteni.

K: Ha egy éves már elmúlt a gyermekem van értelme még elkezdeni az úszást?

V: Természetesen van, ebben az esetben már nem visszük víz alá a babát, hiszen a búvárreflex valószínűleg már nem működik. Ettől függetlenül rengeteg olyan játékos mozgásfejlesztő gyakorlatunk van, mellyel élménnyé tehetjük az egész család számára a foglalkozást.

K: 3 éves a gyerekem, már nem baba, viszont úszásra szeretném járatni. Mit javasolnak?

V: Ebben a korban a gyerekek még ragaszkodnak a szülőkhöz, jobban működnek, mint egy idegennek. A foglakozásaink során minden gyermek korának és tudásszintjének megfelelő feladatokat kap. Négy éves kortól legtöbbjük alkalmassá válik önállóan úszótanfolyamon részt venni, eddig azonban legyen közös családi élmény az úszás.

 

Előkészületek

 

K: Szükséges-e bejelentkezni vagy csak megjelenek valamelyik órán?

V: Bejelentkezés időpont egyeztetés és tájékoztatás céljából mindenképp szükséges.

 

K: Mit hozzak magammal, a normál úszófelszerelésen túl?

V: A fürdőruhán, papucson és törölközőn kívül a következő alapfelszerelésre lesz szükséged, ha babaúszásra jössz:

  • úszópelenka vagy három rétegű úszópelenka, mely pocaknál és comboknál gumis a babának
  • orvosi igazolás arról, hogy a baba nem szenved keringési, légzőszervi rendellenességben (első alkalommal)
  • úszósapka a felnőtteknek

 

K: Mi alapján válasszak időpontot?

V: A foglalkozás telítettsége és baba napirendje alapján. Ne a szokásos napirend szerinti alvásidőre, illetve ne közvetlenül etetés utánra essen a választott időpont.

 

Higiénia, házirend

 

K: Nem kakil-e a gyerek a vízbe?

V: Folyamatosan lekötjük a figyelmét, a koncentrálás, ahogy játék közben is megakadályozza ezt. Ha mégis előfordulna a “baleset” az úszópelenka, vagy a három rétegű úszópelenka, mely pocaknál és comboknál gumis, megfogja a szilárd tartalmat. A kettőt együtt nem ajánlott használni, hiszen az úszópelenka ha megszívja magát vízzel, annak a súlya csak lehúzza a babát a vízben.

 

K: Szoptatós anyuka vagyok. Tényleg elmehet a tejem a hideg víztől a foglalkozások során?

V: A víz hőmérséklete +31-33 fokos, nem hideg, hiszen a babák miatt kellemes meleg vízben folyik a foglalkozás. Eddig ilyen panasz még nem érkezett. A kezdő babák 90%-a még anyatejes, a foglalkozások után rendszeresen szoptatnak az anyukák, azelőtt közvetlenül viszont nem ajánlott a bukás veszélye miatt.

 

K: Félek a fertőzésveszélytől, amit a víztől lehet összeszedni.

V: Uszodánkban szigorúan ügyelünk a víz összetételére, vegyszertartalmára. A fertőzésveszély elkerülése közös érdekünk, ezért felhívjuk a foglalkozáson résztvevők figyelmét a zuhany használatára és, hogy fertőző betegséggel ne látogassák uszodánkat.

 

K: Megfázhat a gyermekem télen az uszodában? Elkerülhető lenne?

V: Az uszodai megfázás elsődleges oka, az arcüregbe került meleg párás levegő hirtelen lehűlése. Amikor télen kimegyünk kisbabánkkal szárítkozást követően azonnal a hideg levegőre, lecsapódik ez a pára, és az arcüregben meggyűlt folyadékban felszaporodnak a baktériumok. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk vendégeinknek, hogy töltsenek 20-25 percet az uszoda előterében, amíg mindannyian aklimatizálódnak. Ezzel az egyszerű módszerrel elkerülhető az arcüreggyulladás és megfázás.