A babaúszás és csecsemőúszás története külföldön

A csecsemőúszás története nem is gondolnánk, hogy milyen gazdag és távoli múltba nyúlik vissza. Már 1778-ban, amikor Cook kapitány elérte a Hawaii-szigetcsoportot, igen érdekes feljegyzéseket készített az ottani csecsemőkről. “Az újszülött csecsemők a hátukon lebegtek a meleg áramlatokban és a lagúnákban.” Rendkívül érdekes megfigyeléseket írtak le a meleg vizek és csendes öblök közelében élő népekről, akik gyermekei hamarabb tanultak meg otthonosan mozogni a vízben, mint a szárazföldön.

Az első tudományos megfigyeléseket és feljegyzéseket dr. Myrtle McGraw készítette arról, hogy az alámerítéskor a légzés irányítása és az úszómozdulatok összehangoltsága egymást erősítő tényezők.

Európában a csecsemőúszás elterjedését a Szovjeteknek köszönhetjük, ők az 1960-as évektől foglalkoznak a témával, és már 1978-tól hivatalosan elfogadott egészségvédő és testnevelési programként működik a csecsemőúszás, kádas előkészítéstől az úszástanulásig tornával és masszázzsal egybekötve.

A másik “babaúszó nagyhatalom” Ausztrália volt. A 1970-es évek vége óta mindenki számára elérhető a csecsemőúszó program, amit elsőként egy házaspár dolgozott ki és saját gyermekein tesztelt.

A ’70-es évek után Szovjetunión, Ausztrálián és az USA-án kívül a világ más részein is elkezdtek a csecsemőúszással foglalkozni pl.: Japánban, Németországban, Skandináviában…

A babaúszás és csecsemőúszás története Magyarországon

A magyar történet nem tekint vissza régmúltra, 1980-as években vetette meg lábát kicsiny országunkban. A ’80-as évek elején Rosenfelt Ildikó védőnő vett részt egy képzésen a Szovjetunióban, és hazatérve vízben is elkezdett csecsemőkkel foglalkozni. Majd 1987-ben Székesfehérváron Bánhegyi Gábor úszó szakedző kezdett saját gyermekein kísérletezni számos külföldi szakirodalom tanulmányozása után.

De elsőként uszodai keretek között Budafokon 1986-ben indult el csecsemőúszás Karsay Ferenc és dr. Gömöry Géza vezetésével, akik ma is folytatják ezt a munkát.

E hosszú-hosszú előkészítésnek igen pozitív következményeképp, mára szinte természetes, hogy az anyukák és apukák hetente legalább egyszer babaúszásra mennek csemetéjükkel, ahol egy önfeledt órát töltenek együtt.