Összegyűjtöttük és témakörök szerint csoportosítva igyekszünk megválaszolni a babaúszással kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

Babaúszás elkezdése, hosszabb kihagyás utáni teendők

K: Egy ismerősöm azt mondta, ha 6 hónapos koráig nem hozom, akkor fölösleges elkezdeni? Tényleg késő már ilyenkor?

V: A 6 hónapos csecsemőnek kiválóan működik a búvárreflexe. Az első alkalommal az oktató felméri a baba állapotát, és hogy lehet-e meríteni.

K: Ha egy éves már elmúlt a gyermekem van értelme még elkezdeni az úszást?

V: Természetesen van, ebben az esetben már nem visszük víz alá a babát, hiszen a búvárreflex valószínűleg már nem működik. Ettől függetlenül rengeteg olyan játékos mozgásfejlesztő gyakorlatunk van, mellyel élménnyé tehetjük az egész család számára a foglalkozást.

K: 3 éves a gyerekem, már nem baba, viszont úszásra szeretném járatni. Mit javasolnak?

V: Ebben a korban a gyerekek még ragaszkodnak a szülőkhöz, jobban működnek, mint egy idegennek. A foglakozásaink során minden gyermek korának és tudásszintjének megfelelő feladatokat kap. Négy éves kortól legtöbbjük alkalmassá válik önállóan úszótanfolyamon részt venni, eddig azonban legyen közös családi élmény az úszás.

Előkészületek

K: Mielőtt elkezdenénk babaúszni, szeretnénk megtekinteni egy foglalkozást és a helyszínt. Van erre lehetőségünk?

V: Örömmel látjuk a babaúszás iránt érdeklődő családokat, így a hétvégi foglalkozást díjmentesen meg is lehet tekinteni. Ehhez külön bejelentkezés nem szükséges, de vannak bizonyos feltételei:

  • a medencetérbe csak mezítláb, vagy tiszta papuccsal szabad bejönni, ezért kérünk Titeket, hogy erről gondoskodjatok.
  • A babakocsit a medencetérbe nem szabad behozni, ezért legfeljebb a babahordozóval tudtok csak bejönni.
  • A medencetérben jóval melegebb van, mint a kinti váróban, így hidegebb idő esetén mind a pici, mind a magatok esetében figyeljetek oda, hogy megfelelő legyen az öltözéketek.
  • Ha bármilyen kérdésetek lenne az oktatóhoz, azt óra végén tegyétek fel, hogy ezzel a foglalkozás menetét ne zavarjátok. Az oktatótól az óráról tudtok információt kérni, az egyéb, bérlettel, átöltözéssel, előkészületekkel pedig a recepción a kollégáktól tudtok kérdezni.

K: Szükséges-e bejelentkezni vagy csak megjelenek valamelyik órán?

V: Bejelentkezés időpont egyeztetés és tájékoztatás céljából mindenképp szükséges.

K: Mit hozzak magammal, a normál úszófelszerelésen túl?

V: A fürdőruhán, papucson és törölközőn kívül a következő alapfelszerelésre lesz szükséged, ha babaúszásra jössz:

  • úszópelenka vagy három rétegű úszópelenka, mely pocaknál és comboknál gumis a babának
  • orvosi igazolás arról, hogy a baba nem szenved keringési, légzőszervi rendellenességben (első alkalommal)
  • úszósapka a felnőtteknek

K: Mi alapján válasszak időpontot?

V: A foglalkozás telítettsége és baba napirendje alapján. Ne a szokásos napirend szerinti alvásidőre, illetve ne közvetlenül etetés utánra essen a választott időpont.

Higiénia, házirend

K: Nem kakil-e a gyerek a vízbe?

V: Folyamatosan lekötjük a figyelmét, a koncentrálás, ahogy játék közben is megakadályozza ezt. Ha mégis előfordulna a “baleset” az úszópelenka, vagy a három rétegű úszópelenka, mely pocaknál és comboknál gumis, megfogja a szilárd tartalmat. A kettőt együtt nem ajánlott használni, hiszen az úszópelenka ha megszívja magát vízzel, annak a súlya csak lehúzza a babát a vízben.

K: Szoptatós anyuka vagyok. Tényleg elmehet a tejem a hideg víztől a foglalkozások során?

V: A víz hőmérséklete +31-33 fokos, nem hideg, hiszen a babák miatt kellemes meleg vízben folyik a foglalkozás. Eddig ilyen panasz még nem érkezett. A kezdő babák 90%-a még anyatejes, a foglalkozások után rendszeresen szoptatnak az anyukák, azelőtt közvetlenül viszont nem ajánlott a bukás veszélye miatt.

K: Félek a fertőzésveszélytől, amit a víztől lehet összeszedni.

V: Uszodánkban szigorúan ügyelünk a víz összetételére, vegyszertartalmára. A fertőzésveszély elkerülése közös érdekünk, ezért felhívjuk a foglalkozáson résztvevők figyelmét a zuhany használatára és, hogy fertőző betegséggel ne látogassák uszodánkat.

K: Megfázhat a gyermekem télen az uszodában? Elkerülhető lenne?

V: Az uszodai megfázás elsődleges oka, az arcüregbe került meleg párás levegő hirtelen lehűlése. Amikor télen kimegyünk kisbabánkkal szárítkozást követően azonnal a hideg levegőre, lecsapódik ez a pára, és az arcüregben meggyűlt folyadékban felszaporodnak a baktériumok. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk vendégeinknek, hogy töltsenek 20-25 percet az uszoda előterében, amíg mindannyian akklimatizálódnak. Ezzel az egyszerű módszerrel elkerülhető az arcüreggyulladás és megfázás. Ha további tippekre vagy kíváncsi a megfázás elkerülése érdekében, olvasd el kapcsolódó blogbejegyzésünk.

Egyéb kérdések

K: Megnézhetik-e személyesen az órát a nagyszülők, családtagok, barátok?

V: A vízbe két felnőtt mehet egy babával, viszont a foglalkozások a medence széléről díjmentesen megtekinthetők, a látogatók számának korlátja nélkül. A látogatás egyéb feltételei:

  • a medencetérbe csak mezítláb, vagy tiszta papuccsal szabad bejönni, ezért kérünk Titeket, hogy erről gondoskodjatok.
  • A medencetérben jóval melegebb van, mint a kinti váróban, így hidegebb idő esetén  figyeljetek oda, hogy megfelelő legyen az öltözéketek.
  • A foglalkozás menetét, és az oktatót zavarni vagy akadályozni a munkájában szigorúan tilos, tehát amíg tart a foglalkozás, kérjük a látogatókat, hogy ne tereljék el szándékosan a pici figyelmét. A foglalkozás kb. óra 45-kor fejeződik be, azután saját felelősségre és szülői felügyelettel még játszhattok, fotózkodhattok, stb. a medencetérben.

K: Bemehetek-e a nagyobbik gyerekemmel a medencébe (mint 2.kísérő), amíg a picivel babaúszunk?

V: Alapvetően nem probléma, hogy nagyobb gyerekek is a vízben legyenek, amíg tart a foglalkozás (mint kísérő). Ebben az esetben ő számít a második kísérőnek (a házirend szerint egy babával két kísérő tartózkodhat a vízben). Abban az esetben vehet részt kísérőként a nagyobbik gyermek, ha biztonságosan tudja használni a medencét (tud úszni, nem igényel külön felügyeletet a vízben tartózkodása, stb.). Ezen kívül nagyon fontos, hogy a gyermek ne zavarja az óra menetét, ne zajongjon, fröcsköljön és rendetlenkedjen. Az oktató rendbontás esetén megtagadhatja, hogy a gyermek kísérőként bejöjjön a vízbe, ezért a szülő felelőssége, hogy a gyermek megfelelően viselkedjen, és ne zavarjon másokat.

Ha nem találtad meg a választ kérdésedre, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot a Kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségek valamelyikén!