Nyaralás a babával – Mire figyeljünk oda, ha kisgyermeket viszünk a vízbe?

with Nincs hozzászólás
Tombol a nyár, így természetes, hogy mindenki vízközelbe vágyik, legyen ez a tengerpart, a Balaton, esetleg a strand. Felmerülhet azonban a kisgyermekes szülőknél a kérdés, hogy szabad-e egyáltalán ilyen nyilvános helyekre menni a kicsivel, és ha igen akkor hova, milyen feltételekkel.

A babaúszásra járók ilyen szempontból talán kisebb aggodalommal vágnak neki a nyaralásnak, hiszen ők egész évben a vízben vannak, ennek ellenére azért érdemes nekik is tovább olvasniuk, hiszen óriási különbségek lehetnek két különböző babaúszós iskola között is a megteremtett feltételeket illetően.

Higiénia

Nyilvánvalóan ez okozza a legnagyobb fejtörést, ha nyaralási helyszínt választunk ki, hiszen egyáltalán nem mindegy egy csecsemőnek vagy kisgyermeknek, hogy milyen higiéniás környezetbe kerül. Vegyük tehát sorra a szóba jöhető lehetőségeket a helyszín szempontjából:

  1. Tengerpart

Sok szülő tévesen azt gondolja, hogy a tenger vize káros lehet a kisbabákra, hiszen egyrészt a víz tisztaságában nem bíznak, illetve tartanak a só okozta esetleg szem- és bőrirritációtól. Nos, jó hír, hogy a víz szennyezettsége miatt a tengernél kell a legkevésbé tartani, habár a környezete a strandnak sokat elárulhat (pl. ha tele van szeméttel a part, jó eséllyel a vízben is található vagy épp onnan került ki). A különböző irritációkat sajnos kevésbé lehet kivédeni, hiszen ha még túl pici a baba, akkor nem tudjuk rávenni, hogy csukja be a szemét a víz alatt, viszont ha mégis szeretnénk különböző víz alatt gyakorlatokat végezni (szigorúan olyat, amilyet korábban már a babaúszás alkalmával az oktató felügyelete mellett elvégeztünk), akkor inkább többször, de kevesebb merítéssel tegyük. Bőrirritációt okozhat egy meglévő seb, melyet a só csíp, de az érzékeny bababőrt, mely kiszáradásra hajlamos, szintén kellemetlenül érintheti a picit, ez ellen a megfelelő krémekkel való kenegetés ajánlott.

  1. Balaton és egyéb édesvizek

Ahogy a tengernél a só biztosította a fertőtlenítést, úgy ez az édes vizeknél sajnos már nincsen jelen, így a víz tisztaságát leginkább egy kis utánajárással tudjuk leellenőrizni. Nagyon fontos, hogy ha bármilyen figyelmeztetés elhangzik azzal kapcsolatban, hogy a gyermekeket fertőzés fenyegethet, ha bemennek a vízbe, akkor inkább kerüljük el ezeket a strandokat. Ennek leginkább az is az oka, mert nagyon sok kíváncsi kisbaba vagy kisgyermek van, akik hajlamosak a víz ’kóstolgatására’, még úgy is, ha a szülőnek egyébként esze ágában sincs a víz alá vinni őket. Másik problémás tényező lehet megint csak a babaúszós szülőknél, ha gyakorlatokat szeretnének végrehajtani a vízben/víz alatt, hogy ha a víz nem átlátszó annyira, hogy lássuk a baba arcát merítésnél, akkor az is nagyban veszélyeztetheti gyermekünk testi épségét. Eszerint tehát fokozott odafigyeléssel, figyelembe véve a víz tisztaságát és hőmérsékletét nyugodtan lehet a kicsiket a vízbe vinni.

  1. Medencés strandok

Kisgyermekes szülők talán a legkényelmesebb megoldásnak találják a medencés strandokat, hiszen gyakran vannak gyermekmedencék is, ahol a kicsik jól érezhetik magukat. Ahogyan azt már korábban is említettem, és talán az ilyen helyeken még szembetűnőbb, hogy a strand tisztaságát legjobban a környezetéből tudjuk felmérni. Tehát, ha már az öltözőben és mosdókban is azt tapasztaljuk, hogy nem fordítanak túl sok figyelmet a higiéniai előírásoknak, akkor jó eséllyel a medence vize sem lesz az előírásoknak megfelelő. Egy felnőtt szervezete valószínűleg elég ellenálló ahhoz, hogy ezt észre se vegye, kisbabáknál azonban nagyon komoly fertőzéseket lehet összeszedni emiatt. Fontos tehát figyelembe venni, hogy a medence vízforgatós legyen, lehetőleg olyan, amely 2-3 óra alatt átszűri a medence vizét. Általában a medence vize is jóval melegebb szokott lenni a strandokon a gyerekmedencékben, ami egyrészről jó, hiszen a csecsemők hőszabályozása még éretlen és a kihűlés veszélye fenyegethet. 28 és 35 °C között változhat a víz hőmérséklete, az optimális 30-32°C. Ez a hőfok egyénenként változhat, viszont számolni kell azzal, hogy minél melegebb a víz, annál inkább kedvez a baktériumok, vírusok szaporodásának. A meleg medencéknél továbbá arra kell odafigyelni, hogy a termálvizes medencékbe szigorúan tilos kisbabával vagy kisgyermekkel bemenni, habár jó eséllyel erre a strandon is felhívják a figyelmet.