Készüljünk fel a babaúszásra – előtte, közben és utána!

with Nincs hozzászólás
Az első babaúszás óra mindenkit nagy izgalommal tölt el, szülőknek és babáknak egyaránt újdonság lehet még akkor is, ha egy-egy családban már nem az első gyerkőccel jönnek. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy még mielőtt megkezdik első medencés foglalkozásukat a családok, már jól ismerjék azt, hogy mire kell felkészülniük. Sok helyen lehetőségük van a szülőknek felmérni a terepet az uszodában, vagy akár megnézni a foglalkozást, ahol sok információhoz juthatnak. Nézzük tehát, hogy mi mindenre kell felkészülnünk az első alkalommal!

 

Tárgyi feltételek

Először is vegyük sorra, hogy mit érdemes magunkkal vinni az uszodába!

 

Babánknak:

 • törölköző
 • speciális szorosan záródó, 3-rétegű úszónadrág, ami „baleset” esetén nem ereszt át semmit vagy úszópelenka
 • valamilyen vízi játék, amivel otthon is szeret játszani a baba
 • nagyobbaknak papucs
 • eldobható pelenka
 • szövetpelenka a baba alá a pelenkázóra
 • úszás utánra ennivaló (gyümölcs, joghurt, bébiétel, stb.)
 • évszaknak megfelelő sapka
 • babáknak kialakított fültisztító pálcika
 • ezeken kívül bármi, ami javítja a csecsemő komfortérzetét

A babának kedves játék otthonosabbá teheti az órát.

Szülőknek, látogatóknak:

 • fürdőruha és úszósapka
 • törölköző, papucs
 • hajszárító
 • látogatóknak váltás papucs, amennyiben bemennek a medencetérbe

 

Ezek a holmik nagyjából minden úszásnál szükségesek, de ettől függetlenül érdemes tájékozódni a kinézett úszóiskolánál is, hogy ott mik a szabályok az előkészületekre vonatkozóan.

 

009

 

Részvételi feltételek

Első és legfontosabb feltétel a baba életkora, mely iskolánként változhat, de a 3 hónapos kor elérése minimum ajánlott mindenhol. A foglalkozás alapjait figyelembe véve azok a foglalkozások, amelyek a búvárreflexre építenek elsősorban, ott a 3-8 hónapos kor ajánlott, vagyis legkésőbb 8 hónapos korig érdemes elkezdeni az úszást, különben annál problémásabb lehet a folytatás.

 

A Bébiúszás-Oktatók Első Országos Egyesületénél fokozottan figyelünk arra, hogy a hozzánk érkező szülők és gyermekek egészségesek legyenek. Éppen ezért már az első óra előtt a gyermek háziorvosának igazolásával kell bizonyítani, hogy a gyermek nem szenved keringési, légzőszervi rendellenességben. A szervi rendellenességek nem zárják ki a részvételt, de a pontos diagnózist a tanfolyam orvosának írásban át kell adni, hiszen ettől függően alakulhat az órán végzett feladatok fajtája is. A szülőkre vonatkozóan attól függetlenül, hogy orvosi igazolást nem kérünk, saját felelősségtudatukra bízva fertőző betegként nem mehetnek a vízbe. Amennyiben az oktató azt észleli, hogy ennek ellenére mégis így jelenik meg valaki, kiküldheti a vízből.

 

Nagyon fontos, hogy mind az alvás, mind az étkezés össze legyen hangolva az úszás időpontjával. Minél korábban jön egy baba, az elején annál nehezebb belőni a megfelelő állandó időpontot. Ettől függetlenül vannak olyan „aranyszabályok”, amiket mindenképpen érdemes szem előtt tartani, még ha nem is sikerül egyik hétről a másikra ugyanabban az időpontban érkezni.

 

Ezek pedig:

 • Evés után 1 – 1,5 óra teljen el
 • Ne alvásidőbe essen az óra

 

Sajnos gyakran előfordul, hogy az óra előtt még gyorsan megszoptatják a babát vagy adnak neki néhány falat bébiételt, amik néhány merítés után ki is buknak szegény gyerkőcből. Ez nem csak a csecsemő komfortérzetén ront, amitől valószínűleg nyűgös is lesz hamar, de a medence vizét is szennyezi, ha nem veszi észre a szülő időben. Az alvás belövése ideálisan nagyjából rögtön kelés utánra vagy a két szundi közti időpontra tehető.

 

kep2

 

Otthoni előkészületek

Az otthoni előkészületekről is feltétlenül szükséges egyeztetni a látogatni kívánt úszóiskolában, de a megfelelő helyeken erre a két dologra biztosan számítani lehet az előkészületeket illetően:

 

 1. A csecsemő fürdését kezdjük az uszoda vízhőmérsékletéhez hasonló (30-32 °C), tiszta, fürdőszermentes vízben.
 1. Ezt követően a vezényszó elhangzása után locsoljuk le a baba arcát bő vízzel (akár egy bögre segítségével) hátulról, a hajas fejbőr irányából. Ennek hatására a gyermek légzése 2-3 másodpercre leáll (vagyis működik a búvárreflex). Előfordulhat, hogy a levegővételt követően a kisbaba sírni kezd. Nyugtassák meg, majd a fürdetést folytassák a szokásos módon, melegvíz hozzáadása után, normál hőmérsékletű vízben!

kep

A második pontban említett vezényszó szerepe nagyon fontos. Ez egy olyan szó, melyet minden egyes merítésnél használ majd a szülő, mely egyfajta „figyelmeztető szó” a babának. Amikor a baba még nem tud tudatosan levegőt venni, a búvárreflex lesz az, ami megvédi, hogy a víz alatt se szívja vagy nyelje be a vizet. Később, amikor még mindig használjuk ezt a szót vagy kifejezést, már tudni fogja, hogy merülés következik, és már tudatosan fogja venni a levegőt hozzá. Ezt a szót érdemes úgy kiválasztani, hogy ne egy hétköznap is gyakran használt kifejezés legyen, pontosan azért, hogy legyen „immunis”, mikor élesben is használjuk. Sokan mondják például, hogy „Jön a víz!” vagy „Merülünk!”, de egy szokatlan szó is teljesen alkalmas erre.

 

Babaúszás után

Közvetlenül a foglalkozás után a gyerkőcöt érdemes először felöltöztetni legalább annyira, ahogyan az otthoni környezetben is szokott lenni. A füleket alaposan ki kell tisztítani, akár erre a célra kialakított fültisztító pálcával, akár a kisujjunk végére rakott törölközővel. Ezután az öltözőt elhagyva, ha van rá lehetőség, az előtérben adhatunk valamilyen könnyű harapnivalót az elfáradt gyermeknek, illetve szoptatós babáknál az erre kialakított helységben megszoptathatjuk. Indulás előtt a hajszárításról sem szabad megfeledkezni, ha az időjárás is megkívánja, illetve a már korábban is említett évszaknak megfelelő sapkát is célszerű használni, már csak azért is, mert sajnos a hiányzások oka sok esetben a fülgyulladás.