Hogyan készítsem fel gyermekem a babaúszásra való visszatérésre?

with 1 hozzászólás

Hurrá! Újra babauszi!
De hogyan készítsem fel gyermekem a visszatérésre? Ehhez nyújtunk egy kis segítséget az alábbi cikkünkkel.

A járvány időszaka alatt rengeteg új helyzethez kellett alkalmazkodni a családoknak. Sajnos a babauszival sem volt ez másképp. Mi is tapasztaltuk mennyire tud hiányozni a heti körforgásból az a felhőtlen egy óra, amit vízben tölthetünk gyermekünkkel. Tapasztalatból tudjuk, hogy három hónap kihagyás nyomot hagy, éppen ezért szeretnénk segíteni néhány ötlettel, hogy a hátralevő időt a tanfolyamkezdésig minél könnyebben áthidaljuk.

0-1 éves korig (I. korcsoport)

Ez az a korosztály, akiknél a búvárreflex megléte biztonságot nyújt. Nincs más teendő, mint a megszokott arclocsolás, elnyújtott pancsik fürdéskor. Lehetőség szerint nagy kádban fürdés. Részletes leírást itt találtok, az arclocsolást pedig az alábbi videón tekinthetitek meg:

Arclocsolás a gyakorlatban, otthon

1-1,5 éves (II. korcsoport)

Számukra is nagyon fontos, hogy az arclocsolás ne maradjon el. Itt már nem a búvárreflex, hanem a korábban megtanult légzésvisszatartási reakció dominál. Meséljünk nekik arról, hogy hamarosan újra megyünk uszodába. Nézegessünk képeket, videókat, amik az uszodában készültek! Próbáljuk ráhangolni őket arra, mire számítsanak! Válasszunk ki közösen egy kedves vízi játékot, amit magával hozhat! Számukra lesz a legnehezebb a visszaszokás, hiszen az ő kis életükben az a három hónap nagyon hosszú idő. Fontos, hogy türelmesek legyünk velük, ha eleinte ellenállás van, pedig korábban szépen haladt. Ne keseredjünk el! Szükségük lesz pár hétre, míg teljesen visszaállnak.

1,5-3 éves (III. korcsoport)

Ők azok, akiknek már határozott emlékeik vannak a korábbi foglalkozásokról. Itt is érdemes beszélgetni velük arról, hogy hamarosan újra mehetünk usziba. Rájuk adhatjuk fürdésnél az úszófelszerelést, szemüveget is, ha van. Buborékoljanak szívószállal, vagy a szájukkal a vízbe. Kicsit fröcsköljenek a lábukkal, hogy előhozzuk a szép emlékeket. Egészen másképp állnak az esti fürdéshez is, ha „úszás” hangulata van.

Buborékfújás szívószállal

3-4 éves (IV. korcsoport)

Nekik is nagyon hiányozhatott már az uszoda főleg azért, mert ha idáig is rendszeresen jártatok, akkor ez beépült a heti rendjükbe. Számukra lesz a legkönnyebb a visszaállás, mert az emlékeik már elég erősek, ahhoz, hogy felidézzék a foglalkozásokat. Segíthetünk is nekik ebben, fényképek, videók nézegetésével. Fürdés előtt játékos „bemelegítést” tarthatunk nekik, karkörzés, lábtempók, spicc-pipa gyakorlatokkal. Rájuk is adhatunk úszó felszerelést, és megkérhetjük, mutasson néhány gyakorlatot. Lábtempót, buborékfújást.

Spicc, pipa bemelegítésnek
Buborékfújás önállóan

One Response

  1. […] amit még június 27-e előtt otthon is meg tudtok csinálni a babátokkal. A cikket ezen a linken találjátok […]