6 környezetbarát otthoni tevékenység a gyerekekkel a járvány ideje alatt

with Nincs hozzászólás

Április 22. a Föld Napjának 50. évfordulója, ennek alkalmából – de nem csak erre a napra – összegyűjtöttünk Nektek egy-két tippet, amivel a gyerekekkel közösen tehettek lépéseket a környezettudatosság felé. 

A COVID-19 kirobbanása óta a mindennapi életünk fenekestül felfordult, családok ezrei kényszerülnek otthon maradni az utóbbi hetekben. Ez az időszak bár rengeteggel stresszel és bizonytalansággal jár, mégis érdemes a pozitív oldalait megvizsgálni: együtt a család, több idő van egymásra, a szülők és a gyerekek sokkal szorosabban töltik el a mindennapjaikat egymással. Szülőként kiváló alkalom lehet, hogy jó példával járjunk elő, és új dolgokat tanítsunk a kicsiknek és nagyoknak egyaránt: pl. a környezettudatosság fontosságát. A járvány egyik pozitív következményeként a környezetszennyezés jelentős mértékben lelassult, de fontos, hogy tudatosuljon bennünk, hogy egyénileg és családként miként tudunk ehhez hozzájárulni.

Ebben a blogbejegyzésben összeszedtünk néhány ötletet arra, hogy milyen tevékenységeket csinálhattok a gyerekekkel a járvány ideje alatt is.

1. Olvassatok mesét, nézzetek meg közösen egy-egy környezettudatos mesefilmet

Van olyan kedvenc mesétek, vagy gyerekeknek szóló filmetek, YouTube csatornátok, ahol a témáról egyszerűen és érthetően beszélnek? A Föld Napja alkalmából nézzetek meg egy-egy részt ebből, utána pedig beszéljétek át közösen, hogy pontosan mi is hangzott el benne, mit értett meg a gyermek belőle. Nem az a cél, hogy részletesen kivesézzétek a morális mondanivalóját a sztorinak, inkább az, hogy felmérjük, hogy egyrészt a gyermekünk milyen szinten érti meg az ok-okozatokat (pl. azt tudja, hogy szemetelni nem szabad, de vajon tudja-e, hogy miért?).

Ha nincs ilyen mesétek, töltsétek le innen Szepesi Zsuzsanna Mesés természet című mesegyűjteményét.

2. Próbáljatok ki néhány új (vagy akár jól bevált, kedvenc) növényi alapú ételt

Nincs is jobb időtöltés annál, mint hogy új ételeket próbáljatok ki közösen, különösen, ha a gyerekek akár be is tudnak segíteni a főzésbe. Ennek az időtöltésnek nem csak az a lényege, hogy valamilyen egészségeset eszik a család, hanem az is, hogy a növényi alapú ételeknek milyen hatása van az ökológiai lábnyomunkra. Ez nem azt jelenti persze, hogy mindenkinek azonnal váltania kellene a vegán életmódra, de egyszer-egyszer egy húsmentes étkezés sem árthat meg senkinek. Ezen kívül a közös főzés kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk a gyerekeknek, hogy pontosan miből készülnek az ételek, amik az asztalra kerülnek.

3. Szelektív kuka válogatás

Teszteld a gyerekeket, hogy mennyire ismerik a hulladékok fajtáit! A száraz, szelektív kukába dobható szemeteket keverjétek össze, majd néhány példa bemutatása után közösen válogassátok szét a papír, műanyag, fém és üveg hulladékokat. Ha több gyermek is van, akkor versenyezhetnek is, ki tud többet eltalálni. Akiknek kertjük, vagy erre alkalmas tárolójuk van, a komposzt hulladék rejtelmeibe is beavathatják a kicsiket, hogy minél többet tanulhassanak a család által termelt hulladékokról.

4. Készítsetek tervet a műanyagok használatának mérséklésére

Gyűjtsétek listába, hogy a háztartásba mire használtok egyszer használatos műanyagokat: üdítős flakonok, nejlon zacskók, folpack, ételes dobozok, stb., amik általában a kukában végzik egy használat után. Ezután gondoljátok végig, hogy mely műanyagok helyettesíthetők fenntarthatóbb módon: pl. a pékáru műanyag zacskó helyett mosható vászonszatyorba csomagolása, műanyag üdítős palack helyett üveges termelő szörp vásárlása és otthoni bekeverése, stb. Remek lehetőség, hogy a gyerekeknek megmutassuk a különböző eszközök többszöri, és kreatív módon való felhasználását.

5. Közös tanulás a biodiverzitás védelméről

Imádja a gyereked az állatokat? Szuper lehetőség, hogy mesélj neki a különböző fajokról, amelyek mára veszélyeztetett állatok lettek. Nem kell túl messzire menni, és persze nem szükséges túl sok tudományos tanulmánnyal sem lefárasztani, de kreatív módon, pl. a kedvenc játékain keresztül mesélhetsz neki erről. Nagyobbak már dokumentumfilmet is megnézhetnek a kedvenceikről. 

A járvány ideje alatt sajnos nincs lehetőség állatkertbe menni, de számos oldal van, ahol élő közvetítésben követhetjük az állatok életét. Például a Fővárosi Állat- és Növénykert YouTube csatornáján több élő közvetítést is nyomon tudtok követni az állatkert lakóiról, de vannak külföldi oldalak is, ahol még több állatkát meg tudtok nézni.

Másik módszer, hogy tényleg testközelből tapasztalják meg a biodiverzitás fontosságát, ha a saját lakókörnyezetetekben nézitek meg, hogy milyen élőlények laknak, és milyen növényekre, más fajokra vannak ráutalva az életükben. Ehhez aztán végiggondolhatjátok, hogy ti mit tudtok tenni az élővilág megóvásához.

6. Művészeti foglalkozások

Fessetek, rajzoljatok, ragasszatok, vagy csináljatok bármilyen kreatív dolgot, ami a Földhöz és az élővilághoz kapcsolódik. Az igazán elszántak akár az otthon összegyűjtött, már akár kidobásra szánt alapanyagokból is újrahasznosíthatnak, hogy egy új mestermű jöjjön létre (használt papír, karton, textil darabok, stb.).